En liten återblick på Sundsvalls kattklubbs verksamhet.

Klubben startades 1971 när SVERAKS styrelse med dåvarande ordförande Kurt Norén i spetsen arrangerade en liten hobbyutställning under några timmar i sporthallens entré i Sundsvall. Såväl katter som all utrustning hade fraktats från Stockholm och listor fanns på plats där kattvänner kunde anmäla sitt intresse för en kattklubb i Sundsvall.

Efter annonser i tidningarna möttes den första december 1971 ett 20-tal personer på hotell Strand under ledning av Kurt Norén som åter kommit till Sundsvall. Den kvällen grundades Sundsvalls kattklubb, stadgar antogs och en liten interimsstyrelse valdes som genast satte igång med arbetet på allvar.

Vid första årsmötet som hölls 1972 valdes en ordinarie styrelse där alla var eniga om att klubbens främsta uppgift var det utåtriktade arbetet för god katthållning och kattens väl. Klubbens medlemmar skulle alltid föregå med gott exempel i sin egen katthållning och på så sätt arbeta för klubbens syften. Redan från starten betonade Sundsvalls kattklubb sin seriösa attityd i arbetet förkattens väl och kunde glädja sig åt snabbt stigande medlemsantal.

Klubbens logotyp skänktes av konstnär Åke Arenhill som en privat tavla till klubbens första sekreterare Helga Söderholm. Det är alltså ett värdefullt konstverk som klubben får disponera, men inte göra några förändringar av. I originalet är det en vit katt på grön botten med ett hjärta i rött och med konturer i guld. Den gröna bakgrunden uppges symbolisera Medelpads gröna skogar, den vita katten är snö och det röda hjärtat symboliserar kärleken till katten.

1990 startades tidningen Kattsnack, Gudrun Jernkrok hittade på namnet. Tidningen gavs ut under många år och uppskattades av medlemmarna, den är nu ersatt av medlemsbrev.

 

Den 1:a egna utställningen, propagandautställning, hölls 1973 i gamla stadsbibliotekets festsal, Vita havet. Klubben hade då inviterat den mycket erfarna internationella allrounddomaren och perseruppfödaren Ragnhild Larsdotter från Stockholm, som presenterade katterna för publiken. Därefter har flera propagandautställningar i olika lokaler

Klubbarbetet innebar mycket blod, svett och tårar för att få ett slut på det rådande ”katteländet”. Man genomförde kastreringskampanjer och informations kampanjer för att få folk att tänka sig för innan de skaffade katt. Detta hade inte tidigare förekommit på ett organiserat sätt i Sverige och väckte därför stor uppmärksamhet. Man arbetade hårt för att få slut på annonser om ”kattungar bortskänkes” och kattförsäljning i tidningarnas prylmarknader. Man ville bereda vägen för en god katthållning i allmänhet men ansågs av många som ”dumma kattkärringar” eller ”mystiska misstänkta kattmänniskor”. Klubbens funktionärer fick ständigt förklara varför klubben ansåg det så viktigt att an-gripa roten till det onda, d.v.s. den okontrollerade katt förökningen med ständigt bortskänkta kattungar och en mängd djur som for illa.

10- årsjubiléet firades 1981 med klubbens fjärde ropagandautställning i IOGTs stora sal på Köpmangatan i Sundsvall. Utställningen blev en succé och publiken stod i kö för att komma in. Dessa relativt små utställningar krävde mycket förarbete under lång tid, men var ändå endast en liten del av klubbens verksamhet. Utställningarna var viktiga för att skaffa pengar till resten av verksamheten. Under denna tidsperiod hade klubben flera hundra medlemmar från Uppsala i söder till Kiruna i norr och därmed rätt god ekonomi. Flera kattklubbar bildades under denna period med hjälp av bidrag från Sundsvalls kattklubb. I Östersund startades en klubb med Jämtland som arbetsfält och i Örnsköldsvik fick klubben bidrag till annonser om möten och till de första kostnaderna.

 

 

20-årsjubiléet firades med att klubben arrangerade sin första internationella kattutställning i Njurunda ishall. I den hallen arrangerades fortsättningsvis flera utställningar. Att finna hallar för utställning har ibland varit svårt och vi har ibland misslyckats rejält. En utställning ägde rum i en hall i Antjärn, söder om Härnösand, som inte hade väggar ända ner till marken, det blev till att täcka mellanrummet med papp. Hallen hade ingen fungerande värme och eftersom det var regn och åska hela helgen så frös både katter, domare och utställare. Då var vi inte populära! Från det till andra sporthallar och till och med till tjusiga salonger på Hotell Södra berget med massor av katter under kristallkronorna.

Vid trettio och fyrtio år och fortsättningsvis, har antalet klubbar ökat i Norrland liksom i övriga Sverige. Antalet medlemmar ökar kraftigt och många av medlemmar ställer flitigt ut sina katter på utställningar runt om i landet. Att ställa ut katt har blivit riktigt populärt och ibland har det varit fullbokat redan innan anmälningstiden gått ut. Medlemmarnas intresse för uppfödning har också ökat och många raser finns representerade i klubben.

Klubben har förutom utställningar fortsatt att arbeta aktivt med att verka för kattens status. Katter har visats upp på djuraffärer på Kattens dag, som infaller den första advent varje år, föredrag har hållits av djur-homopater, ”djurpratare”, veterinärer djurskyddsinspektör m fl allt för att intressera och värva flera medlemmar. Klubben har också genomfört kurser i bl a uppfödar-diplomering och pälsvård mm.

Nu firar Sundsvalls kattklubb 50 år med en jubileumsutställning 2022, visserligen ett år försenat på grund av coronapandemin, men det är ändå 50 år i kattens tjänst.

Sundsvall 2022-06-18
Anitha Magnusson
Hedersmedlem